DISCOGRAPHY

“All in all, this is a most impressive new arrival and maybe a first choice for many…”
Ivan March / Gramophone
May 2014

“Mertanens hohe Ansclagskultur and Musikalität und der warme Sound der hervorragenden Streicher aus Gävle mischen sich zu wunderbaren Farben. Sicher und kraftvoll und stets klug in der Gestaltung…”
Ernst Hoffman / PianoNews
2 – 2014

Janne Mertasen soitossa on lyyristä unelmaisuutta, melodista herkkyyttä ja sähäkkää bravuuria suhteessa, joka sävyttää Edvard Griefin ja Robert Schumannin pianokonsertot taas hiukan toisin kuin on totuttu.
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat
2.10.2013

Janne Mertanen vastaa Griefin konserton virtuoosihaasteeseen pelotta ja sytyttää tunteet leimuamaan välittömästi. Lisztiltä peritty bravuurityyli kimmeltää ylellisesti ja musiikin pateettisetkin tuokiot tuntuvat muuttuvan fyysiseksi energiaksi.
Antti Häyrynen / Rondo
10 – 2013

 


 

Hänen Chopin-soitossaan on suurta, pianismin kulta-ajoista muistuttavaa romanttista glamouria, joka ei sorru halpaan salonkityyliin. Täsmällinen kosketus, moderni säihke ja kaikkinainen linjakkuus pitävät huolta siitä, että musiikki linkittyy tähän päivään. Mertanen on edelleen Suomen ylivertaisesti paras Chopin-pianisti, ja kansainvälisestikin huipulla.
YLE ”Uudet levyt”, Kare Eskola
22.12.2011

Artikuloinnin kirkkaus hipoo täydellisyyttä ja taiterajojen ajoitus on mitä herkullisin. Andante spianato ja sitä seuraava Grande polonaise brillante ovat puhdasta runoa.
Lauri Mäntysaari / Turun sanomat
4.1.2012

Janne Mertanen on armoitettu Chopin-soittaja. […] piano-orkesteri-teokset säkenöivät vastustamattomasti. La ci darem la mano -muunnelmat, Krakowiak, Fantasia puolalaisista kansanlauluista ja Andante spianato & Grande polonaise haaveksivat tuoreesti, tuhlailevat kimmeltäviä ornamentteja ja intoutuvat tanssin pyörteeseen.
Kuiskaavasta runollisuudestaan tunnettu Mertanen on vahvistanut soittonsa bravuuria, johon Jani Telarannan johtama Turun filharmoninen orkesteri vastaa jäntevästi.
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat
14.12.2011

 


 

Nino Rota: Piano Concertos C & e. Janne Mertanen, Tampere Philharmonic Orchestra, cond. Hannu Lintu. Alba Records, 2010.
Nautinnon viimeistelevät Janne Mertanen ja Hannu Linnun johtama Tampere Filharmonia, jotka soittavat ensiluokkaisesti. – –  Kauniit melodiat ja ja vuolaasti paikoin syttyvä virtuoottisuus yhdistyvät sujuvasti toisiinsa, eikä Mertasta parempaa solistia voi kappaleelle kuvitella. Hänen soittonsa on runollista ja kimaltavaa.
Harri Hautala / Aamulehti
26.11.2010

Janne Mertasen vaivattomasti helmeilevä pianismi tuottaa konstailematonta iloa korvalle.
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat
14.1.2011

”Once again Janne Mertanen gives an absolutely captivating performance of this piece with dazzling playing throughout. The enthustiatic accompaniment of the Tampere Philharmonic Orchestra is a match for the pianist´s breathtaking virtuosity.
– Highly recommended.”
Graham Williams / SA-CD.net
2.1.2011

 


Jean Sibelius: Piano Works. Janne Mertanen, piano. Presence Records, 2010.
Mertanen luo kappaleista tarkoin punnitun ja kirkkaasti artikuloidun tulkinnan. — Hänen Sibelius-soitto on rauhallista ja valoisaa. — Kuulijalle tämä on hieno kokemus.
Miika Lauriala / Yle.fi (”Uudet levyt”)
18.11.2010

…hurmaavasta pikku Berceusesta kuullaan ehkä kaikkien aikojen täydellisin tulkinta hienostuneine pedaaleineen.
Kare Eskola / Rondo
5/2011

 


Chopin: Piano Concertos 1 & 2. Janne Mertanen, Joensuun kaupunginorkesteri, joht. Hannu Koivula. Alba Records, 2007.
To sum up, I would rank Mertanen in the First Concerto with Gary Graffman, on LP, and in the Second Concerto with Arthur Rubinstein’s first stereo recording, conducted by Alfred Wallenstein. In other words, this is some of the best Chopin playing I know of. Enthusiastically recommended.
Dave Saemann / Fanfare-Magazine
May-June 2010

Janne Mertanen jatkaa erinomaisia Chopin-levytyksiään. Hänen soitossaan on notkeassa suhteessa briljanssia, rytmistä kipunointia, sankarillista suuruutta ja melodista ilmavuutta. Vaativa pianokudos saa mielikuvituksekkaita värejä säihkyvästä helmeilystä pehmeään sointuhuminaan. — Varsinkin piano-osuus kestää vertailun parhaiden levytysten kanssa.
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat
28.12.2007  

 

 


Chopin: Nocturnes vol. 2. Alba Records, 2004.
GRAND PRIX DU DISQUE FREDERIC CHOPIN -PALKINTO
Korkeampaa unelmaromantiikkaa
”Uutuus kestää vertailun: se on modernien Chopinin nokturnilevytysten kärkeä. Äänitteessä on joka suhteessa huolellisen viimeistelyn leima. Tästä tunnelmalevy tuskin paranee.”
Helsingin Sanomat 22.3.2004
Jukka Isopuro

”Hänellä on kosketuksellista herkkyyttä, jolla juoksutukset ja trillitkin solisevat. Melodisen leijumisen illuusio toteutuu niin, että jalat ovat maassa, eli bassot ja soinnulliset prosessit kuuluvilla. — Mertasen soitosta kuuluu Chopinin ja taiteilijan oma ääni.”
Rondo (kuukauden levy) 5/2004
Harri Kuusisaari

 

 


Chopin: Nocturnes vol 1. Alba Records, 2001.
GRAND PRIX DU DISQUE FREDERIC CHOPIN -PALKINTO
Juuri näin kuuluu Chopinia soittaa, vahvasti pedaloiden ja ikäänkuin hieman kuumeisena – bel canto soitettuna on uljas laji.
Riitta Pietilä / Classica
1 / 2002


Chopin: Masurkas, Etudes, Prelude etc. Alba Records, 2000.
Harvoin syntyy suomalaispianistin esiintyessä yhtä voimakas vaikutelma muusikosta säveltäjän ajatusten elävänä jatkeena. Mertanen antaa jokaiselle kappaleelle individuaalisen muodon ja persoonallisen painotuksen. — Aiempaan verrattuna Mertasen soittoon on ilmestynyt tummia ja kipeitäkin kosketuksia, traagisia tuulahduksia, jotka eivät kuitenkaan särje aistillista kokonaisvaikutelmaa. Matka unelmoivista nocturnoista ja cantabilesta aristokraattisesti keinuvien masurkkojen kautta hyökkääviin etydinäytteisiin on elämyksistä rikas.
Antti Häyrynen / Rondo
7/2000

 


Joonas Kokkonen: Pianoworks. Alba Records, 1998.
Joonas Kokkosen Viisi bagatellia kohoaa levyn annista yksinäisenä, kirkkaana ja lujana. Janne Mertasen jylhä, harras ja irtonainen tulkinta tekee täyttä oikeutta tälle suomalaisen pianomusiikin perusteokselle.
Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat
1998

Janne Mertanen lataa Joonas Kokkosen Viiteen bagatelliin loistoa ja syvyyttä jota ei tavanomaisen asiallisista tulkinnoista löydy. — Mertanen ehti tavata Kokkosen tätä ohjelmistoa valmistellessaan ja varhaisiinkin teoksiin on löytynyt puhuttelevia, henkilökohtaiselta kuulostavia äänenpainoja. — Sonatinakin (1953) muovautuu Mertasen käsissä vahvaksi elämykseksi. Uljasta soittoa hienosti äänitettynä.
Antti Häyrynen / Rondo
3/1999

 

 


Erik Satie: Satierik – Piano Pieces. Alba Records, 1997.
En olisi uskonut suomalaisen pianistin tavoittavan Erik Satien suurenmoista vuosisadan vaihteen pariisilaistunnelmaa niin kuin Janne Mertanen sen tavoittaa. Oivaltamisen herkkyys, ironian monet särmät ja pianon äänen kauneus vastaavat lähes täysin mielikuviani Satien pienien helmien eleganssista.
Tapani Länsiö / Helsingin Sanomat
29.11.1997

 

 

 


Romantic Finnish Piano. Macedonia Records 2001.
Janne Mertanen on loistava romanttisen musiikin tulkki, hänen rubatossaan on ihailtavaa spontaaniutta ja kosketuksessa on tarttuvaa aistikkuutta. — Erityisesti laajat Madetoja ja Melartin -osastot tuovat esiin harvemmin kuultuja helmiä. Mutta myös tutut Sibeliukset, Kasken Yö meren rannalla tai jopa Oskar Merikannon puhkikuluneelta tuntunut Valse Lente soivat tuoreesti. Myös Ilmari Hannikaisen Debussyn varjokuvassa on tenhoavaa värinää.
Antti Häyrynen / Rondo
1/2002

Mertanen tulkitsee miniatyyrit sielukkaasti ja sopivalla kuulakkuudella.
Aija Haapalainen / Turun sanomat
24.12.2001

 

 

 


Chopin Recital. Finlandia Records 1994.
Hienostuneen lyyrikon debyyttilevy
— mutta pianon perinteiset kauneusarvot ja laulavuus on liian usein nykyään korvattu rautanäppisellä rymistelyllä. Janne Mertanen on poikkeus, ei ainoa, mutta kuitenkin varteenotettava nimi niiden joukossa, jotka etsivät musiikin ydintä hienostuneesta, runollisesta sointikulttuurista. — Hän on harvinainen lyyrinen lahjakkuus, josta voimme olla kiitollisia.
Veijo Murtomäki / Helsingin Sanomat
toukokuu 1994

Mertanen on osoittautunut poikkeuksellisen näkemykselliseksi ja luontevaksi romanttisen musiikin taitajaksi ja välittää tuon vaikutelman tehokkaasti myös uudella levyllään. — Teosvalikoima kolme nocturnoa, kaksi masurkkaa, kolmas pianosonaatti ja sankaripoloneesi antavat Janne Mertasen Chopin-taiteesta erinomaisen kokonaiskuvan.
Antti Häyrynen / Karjalainen
19.4.1994

 


COLLECTIONS:
Chopin: Yömusiikkia (Night Music).
3 CD box: Complete Nocturnes, 10 Mazurkas, 3 Etudes etc.
Alba Records, 2009.