REVIEWS

“What makes this set something special isn´t so much the music as the top-flight artistry of its performer. Janne Mertanen´s playing offers penetrating lyrical focus, a mesmerising range of keyboard colours, and an instinct for shaping one outwardly bland phrase after another in a way that alway feels alive… [you cannot help thinking] Rachmaninov would have played like that.”

* * * * *

BBC Music Magazine (July 2016)


“set down over a period of six years, this must have been a labour of love for the excellent Janne Mertanen…who proves a clean-fingered, imaginative and shapely exponent throughout…devoted Sibelians will, I think, enjoy dipping into this enterprosing box”

Gramophone (April 2016)


”Behöver vi fler skivinspelningar av musikhistoriens mest hyllade a-mollkonserter, Schumanns och Griegs? Absolut inte. Behöver vi Janne Mertanens tolkningar av dessa svårt sönderspelade stycken? Absolut.”

Read the full review here.

Mats Liljeroos / HBL
10 / 2013


”Janne Mertanen vastaa Griegin konserton virtuoosihaasteeseen pelotta ja sytyttää tunteet leimuamaan välittömästi. Lisztiltä peritty bravuurityyli kimmeltää ylellisesti ja musiikin pateettisetkin tuokiot tuntuvat muuttuvan fyysiseksi energiaksi.”

Antti Häyrynen / Rondo
10 / 2013


”To sum up, I would rank Mertanen in the First Concerto with Gary Graffman, on LP, and in the Second Concerto with Arthur Rubinstein’s first stereo recording, conducted by Alfred Wallenstein. In other words, this is some of the best Chopin playing I know of. Enthusiastically recommended.”

(Lue arvio kokonaisuudessaan napsauttamalla)

Fanfare-Magazine May-June 2010,
Dave Saemann


Chopinia hienosti

”Pianisti Janne Mertanen on sisäistänyt Chopinin konserttojen klassisromanttisen ja laulavan luonteen täydellisesti. Hänen sointitajunsa on erinomainen ja tekniikkansa pettämätön: esimerkiksi ensimmäisen konserton finaalin esitys on virtuoosisuudessaan uskomaton.”

Chopin Concertos -levyarvio

Suomen Kuvalehti 7.3.2008
Lauri Kilpiö


Suosikkikonserton lumoa

”Griegin hittikonsertto ja sen maailmalla mainetta niittänyt tulkitsija, pianisti Janne Mertanen oli yhdistelmä, joka veti yleisöä. — Odotettu Mertasen tulkinta Griegin a-mollikonsertosta oli ilmava ja lyyrinen. — Mertanen tarjoili ihastuttavia, kuuntelemaan herättäviä yksityiskohtia.”

Turun Sanomat 25.10.2008
Aija Haapalainen


Pianon runoilija

”Mertasen tulkinta (– Chopinin 1.) konsertosta oli teknisessä vaivattomuudessaan ja musiikillisessa hallinnassaan kertakaikkisen upea. Taituruuden moninaisesta paletista nostaisin erityisesti esille uskomattoman täyteläisen ja kantavan pianissimo-soinnin. — Mertasta kuunnellessa tuntui kummasti koko ajan siltä, että juuri näinhän tämäkin fraasi pitää soittaa.”

Kaleva 2.2.2008
Hannu Hirvelä


”Mertasen suuret kyvyt Chopin-tulkkina tunnetaan, mutta nyt hän tuntuu nousseen aivan uudelle tasolle ilmaisun ja pianismin tasolle. Soitto on dramaattista, virtuoosista, intohimoista ja tavoittaa aidosti Chopinin runollisen musiikin vapaan hengen.”

Chopin Concertos -levyarvio

Aamulehti 27.1.2008
Harri Hautala


Chopin-soittoa sielu sormenpäässä

”Eniten Mertasen Chopin-soitossa hämmästyttää – pikkutarkoista yksityiskohdista huolimatta – sen luonnollinen sielukkuus. — Janne Mertanen ja Hannu Koivula onnistuivat rakentamaan sisukkaasti ja tulisesti soittaneen kaupunginorkesterin avulla vahvan kokonaisuuden, joka piti kuulijan otteessaan vielä konsertin jälkeenkin.”

Karjalainen 12.12.2007
Jyri Ojala


”Janne Mertanen puolestaan muotoilee konsertot erittäin laulavasti ja hienostuneesti. Nopeat kuviot juoksevat kepeästi eikä kuulija juuri joudu kiinnittämään niihin huomiota. Soittoa ei ole myöskään kiillotettu hajuttomaksi; sujuvuus on luontevan polveilevaa. Hitaiden osien legaton tuntu on jopa huomattavasti parempi kuin näiden konserttojen levytyksissä yleensä.”

Chopin Concertos -levyarvio

Karjalainen 10.2.2008
Mikko Nortela


”Mertasen pianistisena vahvuutena on se, että hän todella ymmärtää Chopinin sävelkieltä. Jokainen fraasi on hänen soittamaan kuin puhetta, sillä on suunta ja omat painotuksensa. — Täyden salin myrskyisät aplodit olivat tällä kertaa todella ansaitut.”

Turun sanomat 20.8.2007
Timo Lehtovaara

Pianon klassinen lyyrikko

”Janne Mertasen esitykset Chopinista ovat aiheestakin keränneet kansainvälistä kiitosta. Hän on raakannut teoksista melkoisen kasan esitystradition painolastia ja lähestyy niitä uudesta kulmasta, joten soitto erottuu massasta omintakeisena, mutta tyylipuhtaana.”

Karjalainen 2.12.2006
Mikko Nortela


Korkeampaa unelmaromantiikkaa

Janne Mertasen Chopin-nokturnien levytys kestää vertailun

”Uutuus kestää vertailun: se on modernien Chopinin nokturnilevytysten kärkeä. Äänitteessä on joka suhteessa huolellisen viimeistelyn leima. Tästä tunnelmalevy tuskin paranee.”

Chopin Concertos -levyarvio

Helsingin sanomat 22.3.2004
Jukka Isopuro


Sielukasta Chopin-tulkintaa

”Mertasen helmeilevä soitanta oli kuulijalle mannaa kaikessa puhtaudessaan ja musikaalisessa sulavuudessaan. Hänellä on harvinainen kyky saada Chopinin persoonallinen musiikki soimaan tahdissa, ”nuottien mukaan”. Musiikin syke taitavan pianistin tulkitsemana on ikäänkuin kuulumattomasti mukana unenomaisena, herkän helmeilevänä ja timantin kirkkaana.”

Pohjalainen 14.10.2007
Raimo Rytöhonka


Kokkosen säveliä säihkyvin värein

”Mertasen taiteilijanlaadun hätkähdyttävimpiin ominaisuuksiin kuuluvat soinnin heleys ja ilmaisun horisontaalitason — impulsiivisuus.”

Keskisuomalainen 21.1.1999
Matti Asikainen


”Satien XS-sävelmaailma kiehtoo ja vangitsee kuulijan kuin taskukokoinen kaleidoskooppi. Onnellista sekin, että Satien arvaamattomat aivoitukset vetoavat Chopin-pianistina tunnettuun Janne Mertaseen, jonka hieno ja herkkävaistoinen tulkitaote tekee tästä levystä eheän kokonaisuuden, vastustamattoman kuin synti.”

Classica-lehti 1999,
Riitta Pietilä


”En olisi uskonut suomalaisen pianistin tavoittavan Erik Satien suurenmoista vuosisadan vaihteen pariisilaistunnelmaa niin kuin Janne Mertanen sen tavoittaa. Oivaltamisen herkkyys, ironian monet särmät ja pianon äänen kauneus vastaavat lähes täysin mielikuviani Satien pienien helmien eleganssista.”

Satie -levyarvio

Helsingin sanomat 1999
Tapani Länsiö


Originellt och delikat

”Det här skivan är mycket tilltalande. Musiken är harmlös och enkel. — I ett slags nirvana rör sig Janne Mertanen med delikata färgläggningar som låter musiken fridfullt andas. — En stimulerande kombination av stillsam och rolig musik.”

Satie -levyarvio

Hufvudstadsbladet 1999
Gustav Djupsjöbacka